Brev från Kaolin

emil-osterholm

Emil Österholm 18.2 – 8.3 2017

Bland blästersand och ångest
(En keramisk resa till norrländska vattenkraftverk)
Byggnadsställningarna på vattenkraftverken längs de norrländska älvarna är täckta av svart blästersand. Det är Emils jobb att bygga och riva ställningarna. Ångesten infinner sig en tidig morgon i januari, när klockan ringer strax efter fem och termometern visar minus 28 grader. Det är 20 mil till arbetsplatsen, dagen kommer endast innehålla några få ljustimmar och skulpturen som står i den varma verkstaden och väntar kommer inte att byggas klart.

Men vattenkraftverken ligger på natursköna platser och har en fascinerande estetik. Många av dem är byggda på 1940- och 50-talet och på vissa ställen är det som om tiden har stannat. De särpräglade och tidstypiska maskinerna är en ständig källa till inspiration. Det är dessa ljuspunkter i en annars mörk och tung arbetsdag som är ursprunget till de skulpturer Emil Österholm visar i utställningen på Kaolin. Men referenser både till människokroppen och till den keramiska världen sätter också sin prägel på gestaltningen. Ett rör liknar en hänkel på en kanna eller örat på en mugg och kroppen på skulpturen tar formen av en vas.

Emil Österholm har arbetat med olika stengodsleror, som vedbränts till 1300 grader i en egenbygd keramikugn. Han har inte använt sig av glasyr utan har i stället låtit lerornas olika karaktärer och elden ge färg åt skulpturerna. I vissa bränningar är godset saltat för att åstadkomma en glansigare yta, men andra gånger har elden och askan ensamma fått sätta sin prägel på leran.

Emil Österholm född och verksam i Västernorrland och utbildad på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, i Göteborg där han tog sin masterexamen 2015. Han finns representerad i Sundsvall och Härnösands kommuner och har hunnit med flera utställningar sedan sin examen. Detta är hans första utställning i Stockholm.

Välkomna på vernissage lördagen den 18 februari, kl. 11-16

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s